De examens Nederlands

Het vak Nederlands rond je af met de volgende examens: lezen/luisteren, schrijven, spreken en gesprekken voeren. Tijdens de lessen wordt er aandacht besteed aan alle onderdelen. Op dit deel van de website vind je informatie over de examens Nederlands. Per examen vind je hieronder een uitleg over het examen en informatie over hoe jij kunt deelnemen aan het examen. Let op: opgave voor een examen gaat altijd via je docent Nederlands. Voor de opleiding pedagogisch medewerker kinderopvang (niv. 3) geldt vanaf 2019 een extra taaleis. Dit betekent dat je extra dient aan te tonen dat je Nederlands op 3F niveau beheerst op de domeinen: luisteren, spreken en gesprekken voeren. 

Het examen lezen & luisteren (CE) in het kort

Het examen lezen & luisteren noem je ook wel CE, ofwel: het Centraal Examen. Voor dit examen krijg je één cijfer dat uiteindelijk voor de helft bepalend is voor je gemiddelde eindcijfer Nederlands. Dit examen maak je op de computer. Tijdens het examen lees je de teksten en beantwoord je de bijbehorende vragen. Daarna volgt een aantal luisterfragmenten, waarbij ook vragen horen. Ook deze beantwoord je gedurende het examen. 


Hoe bereid ik mij voor op het examen lezen & luisteren?

Tijdens de lessen Nederlands komt het onderdeel lezen & luisteren vaak aan bod. Je wordt gedurende de lessen dus voorbereid, maar jouw eigen lees- en luistervaardigheid speelt daarbij een rol. Wie bijvoorbeeld in zijn vrije tijd veel (boeken) leest, scoort dan ook vaak beter op dit examen. Jouw eigen lees- en luisterniveau spelen een belangrijke rol. In de lessen is er de gelegenheid om te oefenen. Ook vind je op deze website diverse oefeningen die helpen om jouw lees- en luistervaardigheden te versterken.

 

Hoe meld ik mij aan voor het examen lezen & luisteren?

Stap 1: Maak aan je docent kenbaar dat jij dit examen wilt maken. Je docent meldt je digitaal aan voor het examen. 

Stap 2: je docent geeft aan jou de inschrijfdatum door. Op de inschrijfdatum ga jij jezelf inschrijven via de examentegel in FC-live. Je kiest vervolgens zelf een datum en tijdstip binnen de aangegeven periode. Op de gekozen datum en tijdstip maak jij het examen. Per mail ontvang je een bevestiging.

Stap 3: je maakt het examen. Het resultaat op het examen lezen & luisteren is binnen enkele maanden bekend. Indien een herkansing nodig is, meld je dit bij jouw docent Nederlands.



Het examen schrijfvaardigheid in het kort

Voor het examen schrijfvaardigheid ga jij twee  verschillende soorten teksten schrijven. Tijdens de lessen Nederlands oefen je met diverse tekstsoorten, zodat je voorbereid bent op het examen. Het examen maak je op de computer. Het examen schrijfvaardigheid is een instellingsexamen. Voor beide teksten krijg je een apart cijfer. Beide cijfers tellen mee voor je gemiddelde cijfer Nederlands.

 


Hoe bereid ik mij voor op het examen lezen & luisteren?

Tijdens de lessen Nederlands komt het onderdeel schrijfvaardigheid vaak aan bod. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de verschillende soorten teksten die er zijn en wat de regels zijn bij het schrijven van verschillende teksten. Denk aan: een betoog, een sollicitatiebrief, een wervende tekst etc. Je wordt gedurende de lessen Nederlands dus voorbereid, maar jouw eigen schrijfvaardigheid speelt daarbij een rol. Bij schrijfvaardigheid komt meer kijken dan het kunnen schrijven van een tekst. Zo moet ook jouw (werkwoord)spelling op orde zijn, zodat je tekst in correct Nederlands is geschreven. In de lessen is er de gelegenheid om te oefenen. Ook vind je op deze website diverse oefeningen die helpen om jouw schrijfvaardigheid te versterken.

Hoe meld ik mij aan voor het examen schrijfvaardigheid?

Stap 1: Maak aan je docent kenbaar dat jij dit examen wilt maken. Je docent meldt je digitaal aan voor het examen. 

Stap 2: je docent geeft aan jou de inschrijfdatum door. Op de inschrijfdatum ga jij jezelf inschrijven via de examentegel in FC-live. Je kiest vervolgens zelf een datum en tijdstip binnen de aangegeven periode. Op de gekozen datum en tijdstip maak jij het examen. Per mail ontvang je een bevestiging.

Stap 3: je maakt het examen. Het resultaat op het examen lezen & luisteren is binnen enkele maanden bekend. Indien een herkansing nodig is, meld je dit bij jouw docent Nederlands



Het examen spreken & gesprekken voeren in het kort

Voor het examen spreken & gesprekken voeren ga jij twee verschillende soorten examens afnemen, namelijk: het examen spreken en het examen gesprekken voeren. Beide examens neem je op dezelfde dag af. Tijdens de lessen Nederlands oefen je, zodat je voorbereid bent op het examen. Het examen spreken & gesprekken voeren is een instellingsexamen. Voor beide onderdelen krijg je een apart cijfer. Beide cijfers tellen mee voor je gemiddelde cijfer Nederlands.


Hoe meld ik mij aan voor het examen spreken & gesprekken voeren??

Stap 1: Maak aan je docent kenbaar dat jij dit examen wilt maken. Je docent meldt je digitaal aan voor het examen. 

Stap 2: jij hoeft je verder niet meer digitaal in te schrijven voor een dag en tijdstip. Dit is dus anders dan bij de andere examens. Je docent geeft bij jou aan in welke week het examen plaats zal vinden. In deze week dien je beschikbaar te zijn voor het examen. Enkele weken voordat het examen plaatsvindt, ontvang je per mail een uitnodiging met daarin de exacte dag, locatie en tijdstip van je examen spreken en gesprekken voeren. Deze dag, locatie en tijdstip is niet meer te wijzigingen.

Stap 3: je maakt het examen. Het resultaat wordt gelijk na het examen bekend gemaakt door de examinatoren. Indien een herkansing nodig is, meld je dit bij jouw docent Nederlands.

 

Hoe bereid ik mij voor op het examen spreken en gesprekken voeren?

Onderdeel 1: spreken - presentatie over jouw stageplaats

 

Onderdeel spreken, hoe ziet dit examen eruit?

- Tijdens het examen word je beoordeeld door twee examinatoren, dit zijn docenten Nederlands waar je op dat moment geen les van hebt.

- Tijdens dit examen is een groepje (mede)studenten ook aanwezig dat net als jij examen gaat doen. Om de beurt zullen jullie een presentatie geven. Daarna ga je over op het tweede examenonderdeel: gesprekken voeren. Aan het eind van beide examens, krijg je gelijk beide cijfers te horen.

 

Onderdeel spreken, wat moet ik voorbereiden?

o Je gaat 5 tot 10 minuten een presentatie houden over je stageplek. Je bereidt hiervoor een PowerPoint voor. Dit mag ook over een stage gaan uit een eerder leerjaar. Let op: de presentatie mag nóóit korter zijn dan 5 minuten en nóóit langer zijn dan 10 minuten. Anders wordt je presentatie niet beoordeeld.

o Je maakt gebruik van een PowerPoint met daarin steekwoorden. Je laat je docent Nederlands en een klasgenoot je PowerPoint nalezen. Controleer deze ook zelf op spelfouten of andere taalfouten.

 

Onderdeel spreken, welke onderwerpen behandel ik tijdens mijn presentatie?

o Inleiding: je vertelt wie je bent, waar je stage hebt gelopen en waar je over gaat vertellen.

o Je vertelt over jouw stageplaats, geef een duidelijk beeld van de stageplek. Met welke doelgroep werk je? Welke activiteiten/werkzaamheden voer je zoal uit op je stageplaats?

Waar ben jij verantwoordelijk voor op de stageplaats? Gebruik ook foto’s voor een aantrekkelijke presentatie.

o Vertel meer over de doelgroep waarmee je op stage werkt: met welke leeftijden werk je? Waar houd je rekening mee bij deze doelgroep? Wat wil je ze graag leren?

o Vertel welke kwaliteiten iemand moet bezitten om op deze stageplaats stage te lopen en waarom, denk aan: geduldig, behulpzaam, assertief, rustig, betrokken, geïnteresseerd etc. In welke situatie heb je deze kwaliteiten vooral nodig? Vertel kort over een situatie die zich voordeed op stage en waar je een van je genoemde kwaliteiten moest inzetten (denk aan: boze ouder, kind dat niet doet wat jij vraagt etc.)

o Vertel over jouw persoonlijke ervaring m.b.t. deze stageplaats: wat zijn belangrijke zaken die jij op deze stageplek hebt geleerd? Wat kun je met deze ervaringen in de toekomst?

o Vertel of je deze stage zou aanraden aan een klasgenoot. Waarom wel/niet?

o Geef kort aan wat je toekomstperspectief is. Wat ga je doen als je klaar bent met deze opleiding?

o Sluit de presentatie af. Bedank het publiek voor het luisteren. Er is na de presentatie geen ruimte voor vragen. Er zal gelijk een medestudent na jou presenteren.

 

Onderdeel 2: gesprekken voeren

Onderdeel gesprekken voeren, hoe ziet dit examen eruit?

- Samen met medestudenten die ook examen doen, ga je na het examen een gesprek voeren aan de hand van stellingen.

- Je krijgt enkele minuten de tijd om de stellingen te bekijken en daarna start het gesprek.

- Samen met je groepje medestudenten zorg je ervoor dat het gesprek loopt. De examinatoren luisteren en geven aan wanneer ze voldoende hebben gehoord. Jullie leiden het gesprek zelf en je zorgt ervoor dat je voldoende aan het woord komt en uitlegt wat jouw mening is bij de stellingen. Je vraagt door als anderen hun uitleg geven bij een stelling.

- Let op: zorg ervoor dat je zelf aan het woord komt en je argumenten uitlegt. Als je niets zegt of niet voldoende van jezelf laat horen, wordt het examen beoordeeld met een onvoldoende.

Onderdeel gesprekken voeren, wat moet ik voorbereiden?

- Tijdens het examen krijg je de stellingen te zien. Je kunt je voorbereiden door middel van de lessen Nederlands en tijdens het examen de stellingen goed te bekijken en je mening te formuleren. Wees een goede gesprekspartner. Zorg voor een actieve houding in het gesprek.